İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen ve AFAD’ın açıklamasına göre şiddeti 6.6 olan depremin ardından deprem gerçeği bir kez daha ülke gündemine otururken Zonguldak’ın deprem gerçeği de tartışma konusu oldu.
Zonguldak deprem noktasında en şiddetli olanlarını 1999 yılında yaşanan Adapazarı ve Düzce depremleri ile hissetmişti. Açıklanan haritalarda Zonguldak’ın ikinci derece deprem kuşağı içinde yer alması ise olası bir depreme ‘Hazırlıklı mıyız?’ sorusunu akıllara getirdi.
Yerel bazlı yer bilimciler ise Zonguldak’ta herhangi bir aktif fay hattının bulunmadığını ancak Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Bartın fay hatlarından dolayı buralarda görülecek bir deprem sebebiyle şiddetli sarsıntılara maruz kalabileceğini belittiler.
7’nin üzerinden deprem üretme kapasitesine sahip olan Kuzey Anadolu Fay Hattı Zonguldak’ın 100 kilometre yakınından geçerken olası bir depremde Zonguldak’ın Güney ilçelerinde yıkım yaşanabileceği belirtiliyor. Bu noktada en yüksek risk taşıyan ilçelerin ise Çaycuma, Devrek, Gökçebey ve Alaplı olduğu ifade edildi. Bu bölgelerde olan eski yapılarda yıkım tehlikesinin yüksek olduğu yer bilimciler tarafından açıklandı.
Aynı zamanda Güney ilçelere göre Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan daha uzakta yer alan Kuzey ilçelerin bir nebze olsun daha güvenli olduğu belirtiliyor. Zonguldak Merkez, Ereğli’nin kuzey bölgeleri, Kilimli ve Kozlu’nun diğer ilçelere oranla depremden daha az etkileneceği uzmanlarca açıklandı.
Zonguldak kent merkezinden Bahçelievler ve Site bölgesinin kayaç yapısının Kireçtaşı olması sebebiyle olası bir depremde en güvenli bölgelerin başında geldiği öğrenildi. Diğer taraftan doldurma olan dere yatağına kurulu alanların ise yine risk taşıdığı ifade ediliyor. Bu açıklamaya göre Zonguldak Acılık ve Çarşı için riskli alanları teşkil ederken Kozlu Merkezi ve yine Kilimli Merkezi de olası bir depremde en riskli bölgeler olduğu yönünde uyarılar yapıldı.
Yer bilimciler Zonguldak olası bir deprem afetinden ziyade bölgenin asıl afet konusu ise heyelan, su baskını ve seller olduğunu belirtti. Yine uzmanlar Zonguldak’ın Karadeniz bölgesinde olmasından dolayı heyelan ve sel gibi afetlerin daha yıkıcı boyutlarda olabileceği ve önlemlerin buna göre alınması gerektiği yönünde yetkililere uyarılarda bulunuldu.
