Devrek’te İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 200 çiftçiye 8 bin adet ceviz fidanı dağıtıldı.
Zonguldak İli genelinde 8 ilçe’ye 25 bin ceviz fidanı bin 500 hektarlık alana dikilecek. Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait ek hizmet binasında Devrekli çiftçilerin katılımıyla 8 bin adet ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Son 3 yıl içinde son olarak Devrek’te 500 dönüm arazi 8 bin fidanla buluşarak ceviz üretimi için 30 bin adet fidan dağıtılmış oldu.
Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait ek hizmet binasında düzenlenen törene, Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Verim, Devrek Ziraat Odası Başkanı ve Devrekli çiftçiler katıldı.
Yapılan törenin ardından İlçe Tarım Müdürü Rıfat Verim şu açıklamaları yaptı.
2020 Yılında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz neler yaptı? 2021 de neler planlıyoruz?
1- Covid salgını sebebiyle birçok sektörün durma noktasına gelmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm birimleri sahada idi. Tarım, Hayvancılık ve Gıda alanında eğitim ve teknik egitimler devam etti.
2- Covid salgını ile hafta sonu yasaklamalarında çiftçi ve yetistiricilerimiz sahada üretime devam ettiler. Market ve Pazarda Ülke Genelinde Gıda ürünü sıkıntısı olmadı.
3- 2019 yılında yaptığımız Mucize Meyve Aronya projesi ile kurulan 350 ser fidanlık 2 bahçenin ardından, İlçemizde 2020 itibari ile 5000, 1700,700,600,500 ve 300 fidanlik yeni bahceler kurularak Aronya Üretiminde Biz de Varız Dedik.
4- Nisan ayında Devrek Güne Çilek Kokusu ile Başlayacak derken 50.000 çilek fidesi dağıtımı ile köylerimizde katmadeğeri yüksek olan Çilek yetiştiriciliği icin yeni bir soluk kattık. Çaydeğirmeni Burhanoğlunda Öcallara ait alanda 2021 yilinda kurulmasi planlanan bahçe büyüklüğü 30 dönüm ve bôlgenin en büyüğü olmaya aday durumda.
5- Uzman Aşıcı ve Budamacı eğitimi ile İlçemizde 40 kisiye verilen eğitimin ardından Sertifika alan çiftçilerimiz köylerimizde kurulu Ceviz bahçelerinde Aşılama ve Budama faaliyetlerini yaparak Örnek bahçeler oluşumuna destek sağlamaktadırlar.
6- 2019 yılında Kurulan Modern Seralar ve İlçemizde büyüklü küçüklü 500 adet Serada yapilan üretimleri örnekleme metodu ile kontrol ederek çiftçilerimizi bilinçlendirdik. 2021 yılında yapılması planlanan ve % 50 hibesi olan Sera Projesi icin başvurularınızı almaya devam ediyoruz.
7- İl Özel İdaresi Müdürlüğü Katkıları ile 12 Ton Buğday Tohumluğunu Çiftçilerimize uygun fiyattan temin ettik.
8- İl Özel İdaresi Müdürlüğü Katkıları ile 8 ton yonca ve 1 ton reygras Tohumluğu dagıtımı gerçekleşti.
9- 50.000 Fındık Fidanı toprakla buluşarak 400 dönüm arazi Tarım ve Ekonomiye kazandırıldı. Köylerde Fındık ve ceviz bahçelerinde uygulamalı egitimler düzenlerek birim alandan en yüksek verim alınması amaçlandı.
10- 8.000 adet Ceviz fidanı 200 çiftçiye dağıtılarak 500 dönüm arazide kapama bahçeler tesis edildi. 2021 yılı başı itibari ile bahçeler örnekleme metodu ile gezilerek bilgilendirme ve teknik destekler sağlanacak.
11- Yeşilöz ve Komşular köylerinde 1.5 dönümlük 2 tane Hurma bahçesi icin fidan hibesi yapıldı.
12- Bakanlığımızın Desteklemeleri Kapsamında 4600 adet Buzagı için 1.610.000 TL destekleme verilirken, fındık, mazot gübre, koyun keçi desteklemeleri ile toplam destekleme miktarı 2.600.000 TL olarak gerçekleşmiştir.
13- Her ne kadar Covid salgını devam etse de sahada olmaya devam edeceğiz, 2021 yılı başında Deneme ve Sera okulu projemizde Serada Üzüm yetiştiriciliği denemesi yapılırken, kizilcik, kuşburnu, kaymak, aronya, yaban mersini, bektaşi üzümü, ahududu, böğürtlen dikimleri ile yeni deneme alanları oluşturuyoruz.
14- Bakanlığımıza sunduğumuz proje ile İlçe Genelinde 6000 adet kızılcık fidani ile 120 dönüm kapama bahçeler kurulması planlanırken, Kızılcık suyu şişeleme tesisi yapılması da planlanmıştır.
15- Yerli Ve Milli Tohumlar Devrekte Projemiz ile Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden sağlanan yerli ve ata tohumları fide haline getirilip çiftçilerimize dağıtılacak.
16- Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim var Projesi çalışmaları devam etmekte olup gerçekleşmesi halinde ilçemizdeki koyun varlığı %80 oraninda artış sağlayacaktır.
17- 2021 yılı Mart ayında Budama ve Aşılama bilmeyen Çiftçi Kalmasın Projesi ile 3 tane Prof. Hocamız ile egitim düzenleyeceğiz.
18- Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlarda Koruyucu hekimlik için Aşılama ve kayıt altına alma faaliyetlerimiz tüm hızı ile devam ederken Veteriner hekim arkadaşlarımız 3000 tane hayvancilik isletmesinde tek tek bilgilendirmeler yapmaya devam etmektedirler.
19- 700 tane Gıda işletmemizde Gıda denetimlerini riske dayalı kontrol sistemine göre gerçekleştiriyoruz.
20-. Elektrikli Tel Projesi, Ceviz Soyma Makinası istasyonları, Çilek Projesi, Sera Projesi, Yerli ve Milli Tohum projesi, uygulamalı eğitimler… Yeter mi Yetmez tabiki Sahada çiftçi ve yetistiricilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ekilmedik Dikilmedik Arazi kalmayıncaya kadar Durmak Yok! Katmadeğeri yüksek ürünler ile küçük alanlardan daha fazla gelir elde etmeyi amaçlayan çiftçilerimizi bilinçlendirerek yönlendirmeye devam edeceğiz.



