Zonguldak ve Yalova’da kestane ağaçlarına ve kestane balı üretimine büyük zarar veren (Kestane gal arısı) ile Biyolojik mücadele edecek olan ve Orman Zararları ile Biyolojik Laboratuvarı’nda üretilen bin 50 adet Torymus Sineisis Böceği doğaya salındı.Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Muslu beldesinde doğaya salınan bin 50 adet Torymus Sineisis Böceği (Kestane gal arısı) böceğinin larvasını yiyerek biyolojik savaş başlamış olacak.Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gökçebey Fidanlık Müdürlüğü Orman Zararları ile Biyolojik Laboratuvarının kapılarını basın mensuplarına açtı.Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, bBölge halkına sabırlı olmalarını söyleyerek en iyi yöntemin biyolojik yöntem olduğunu söyledi.Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu’nun katılımı ile Kilimli ilçesine bağlı Muslu Beldesi Göbü Köyü’nde kestane ormanına bin 50 adet Torymus Sineisis Böceği bırakıldı.
VALİ TUTULMAZ; “EN İYİ MÜCADELE, BİOYLOJİK MÜCADELE”
Törende konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz; “ Bugün güzel bir faaliyeti hep birlikte hayata geçiriyoruz. Kestanelere zarar veren bir parazitin doğal yolla, biyolojik yolla sonlandırılmasına yönelik değişik mücadele yöntemleri var. Mekanik olarak keserek uzaklaştırabiliyorsunuz, ya da kimyasal ilaç kullanarak mücadele yapılabiliyor. Ancak bunların hepsinin avantajları ve dez avantajları var. Doğru ve iyi olan biyolojik mücadeledir, kendi içinde doğallığı içerisinde gerçekleşmesidir. Bölge müdürlüğü bünyesi üzerinde bölgemiz için önem arz eden kestane ve kestane balını olumsuz yansıyacak zararları ilgili mücadelede önemli bir aşamaya gelindi. Bugün de bunları sizlerin nezaretinde doğayı bırakacağız. İnşallah bu mücadelede başarılı oluruz. Çünkü bizim bu bölgemiz hem kestanesi ile hem de kestane balı ile ünlü bölgemizdir. Buradan hem vatandaşlarımızın hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlamıyor. Eğer bu parazitlerle mücadeleyi kazanamazsak uzun vadede bu değerlerimizden uzaklaşmak durumunda kalacağız. İnşallah bu biyolojik mücadele de hep beraber başarılı oluruz hep beraber şahitlik ederiz diyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

“DÜNYA GENELİNDE ÖNEMLİ BİR KESTANE AĞACI ZARARLISI OLARAK BİLİNMEKTEDİR” Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz‘a geliştirilen böcek hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu; “Bilimsel adıyla Dryocosmus kuriphilus (Kestane gal arısı), dünya genelinde önemli bir kestane ağacı zararlısı olarak bilinmektedir. Çin kökenli bu böcek Çin’den sonra Japonya (1941) ve Avrupa’nın (2002) Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerinde görülmüştür. Şu anda neredeyse tüm dünyaya yayılmış bulunmakta olup ilk kez ülkemizde 2014 yılında Yalova’da ormanlık alanlardaki kestane ağaçlarında tespiti yapılmıştır. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz ormanlarında geçmiş yıllarda tespiti bulunmamakla birlikte Zonguldak ili Kilimli ilçesi ve Bartın ili Kızılkum Köyü, kestane ağaçlarında zararlının varlığı 20.05.2020 tarihinde tespit edilmiştir. Zonguldak ili Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri ile Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkileri, Devrek ilçesi Alparslan Köyü mevkiinde toplam 1395 Ha alandaki kestane ağaçların zararlının varlığı tespit edilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz, Bartın Orman Fakültesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde survey çalışmaları ve mücadele sürecini planlamaktadır. Bu kapsamda Zonguldak ili Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy,Göbü ve Türkali Köyleri mevkileri ile Devrek ilçesi Alparslan Köyü mevkiinde ve Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkilerinde geçen yıl mekanik mücadele kapsamında üzerinde gal bulunan dallar kesilip yakılmak suretiyle imha edilmiştir. Bu zararlı kestane ağacında gal denilen fazla sayıda anormal bir yapının gelişimi ile bu ağaçların yaprak, çiçek ve meyve gibi kısımlarını etkileyerek alınan verimin oldukça azalmasına yol açar. Çiçek oluşumlarını da etkilediği için kestane üretiminin yanı sıra bal üretimini de olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir. Bu zararlı ile mücadelede en etkili yöntem olarak biyolojik mücadele yöntemi seçilmiş olup bu kapsamda Bursa İlimizde Orman Müdürlüklerimize bağlı laboratuvarlarda doğal düşmanı olan Torymus Sinensis üretimi yapılmaktadır.16.06.2020 tarihinde Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, Bölge Müdürlüğümüz ileZonguldak ve Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ilgili teknik elemanlarından oluşan bir heyet Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan laboratuvarlarda yapılan çalışmaları yerinde inceleme ve akabinde Zonguldak Gökçebey’de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında üretim gerçekleştirilmesi amacıyla Bursa iline ziyaret gerçekleştirmiştir.

Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) zararlısının doğal düşmanı olan Torymus sinensis’in üretimi ve doğaya salınması için Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarımızın yanına Torymus sinesis üretimi için çardak tesis edilerek Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Taşköprü ve Kurtköy şefliklerinden 45.000 adet gal, 27 Kasım 2020 tarihinde getirilmiş, getirilen galler her kutuya 3000 adet olmak üzere karton kutulara yerleştirilerek gallerin içinden Torymus sinensis çıkışı gözlemlenmiştir. Ayrıca Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü Göldağı İşletme Şefliğinden 3.000 adet gal toplatılarak Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus)’un yerel parazioit ve düşmanlarının varlığı araştırılmıştır. Kutulardan ilk Torymus sinensis çıkışı 14 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşmiştir. Kestane ağaçlarında gallerin olgunlaşma döneminde Torymus sinensis çıkışını yavaşlatmak için karton kutular iklimlendirme odasında muhafaza edilmiştir. Torymus sinesis’lerin dişi ve erkek tayini yapılarak 50 erkek 100 dişi olacak şekilde gruplara ayrılmaktadır. Gruplar halinde sahaya salım yapılarak ağaçlardaki gallere yumurtalarını bırakmaları sağlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
