GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil başkanlığında yapılan toplantıya GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMİS’e bağlı Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Amasra, Merkez Servisleri ve MTA Şubelerinin Başkan ve yöneticileri katıldı.
GMİS Genel Sekreteri Ertan Kaya ile Amasra Şube yöneticilerinin bir bölümü, İstanbul’da tedavi görmekte olan yaralıların ve onların ailelerinin yanında olduğundan toplantıya katılamadı.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil toplantının açılış bölümünde şöyle konuştu; “Amasra Müessesinde 41arkadaşımızı kaybettik. Hayatını kaybeden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Bu olağanüstü toplantıyı bu konu için kararlaştırdık. Hiç kimse bu acıyı yaşamak istemez, ama ne yazık ki hepimiz bu acının içinde kaldık. Tabi sebep ve sonuçları var. Nedenleri var. Bizler GMİS olarak bu işin sorumluları kimse, nerede ne hata yapıldıysa bunu araştırmak ve sonucunda ne ceza almaları gerekiyorsa, 41 acıya sebep olan arkadaşların kim olduğu tespit edilip cezalandırılması konusunda bizler takipçisiyiz.
Bizler kazayı haber alır almaz kaza yerine gittik. Olayın başından sonuna kadar olay yerinde hem arkadaşlarımıza yardım ettik, arkadaşlarımızın birazı ocağa indi. Arama ve kurtarma çalışmalarına katıldı. Bizler yaralı arkadaşlarımız ve madenci arkadaşlarımızın yakınlarıyla ilgilendik. Ne yazık ki böyle bir kaza yaşadık. GMİS olarak konunun takipçisi olacağız. Ciddi bir olayın içindeyiz. Konuyu en ince ayrıntısına kadar takip etmek zorundayız. Bu nedenle bu toplantıyı yapacağız” dedi.
Genel Başkan Yeşil, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
“SORUŞTURMAYI TAKİP EDİYORUZ”
Yeşil, “Bir gazetecinin “Gaz izleme ile ilgili sorun olduğu söyleniyor. İhmal var mı?” sorusuna şöyle cevap verdi;
“Kamuoyunda birçok bilgi dolaşıyor. Takip sistemlerimiz bizim bütün ocaklarımız da var. Bugün sadece Amasra’da değil TTK’nın bütün ocaklarında gaz takip sistemi var. Biz madencilik sektöründeki bir sendikayız.
Madencilik sektöründe en riskli taşkömürü madenciliğidir. Taşkömürü 300 milyon yıl önce oluşmuş ama içinde metan gazını barındıran kömürdür. Bizlerin yaptığı mücadele aynı zamanda metan gazıyla mücadeledir.
Bütün makinalarımız anti grizu makinalardır. Nedir bu? Makinalar metana duyarlıdır. Ocaklardaki elektrikli cihazlarımız antigrizu özelliklidir. Metan seviyeleri yüzde 1-1.5 seviyelerine ulaştığında ocaktaki bütün elektrik sistemleri anında kesilir. Yüzde 2 civarına geldiğinde de ocağı terk etmek zorundayız. Bu bütün madencilik kurallarında vardır. Bunu madenci arkadaşlarımız bilir ve eğitimleri sürekli verilir. Sensörlerin okuyup okumadığı konusunda uzman arkadaşların yapacağı çalışma sonucunda aydınlanacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın, bu bilgiler silinmez, çizilmez. Bunlar kayıtlıdır ve saklanması mümkün değildir. Adalet Bakanlığımız 6 savcımızı görevlendirdi. Bizlerde bu konunun takipçisiyiz.”
“RİSKLERİN ORTADAN KALKMASI İÇİN OCAK YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ GEREKİYOR”
Yeşil, “Yangın nedeniyle ocağa su basılması söz konusu mu?” sosuna, “Olay anında bir patlama oldu. Yoğun sıcaklık sebebiyle oradaki ağaç malzemeler alev aldı. Ocakta açık alevli bir yangın vardı. Son arkadaşımızı aldıktan sonra yangını söndürme çalışmaları başladı. Ocaktaki tüm risklerin ortadan kalkması için bu yangının söndürülmesi gerekiyordu. Bizim ayak diye tabir ettiğimiz çalıştığımız yerin başından ve dibinden kapatılması gerekiyordu. Barajlar yapıldı. Dün akşam itibariyle sızdırmazlık sağlandı. Ayak dibi ve ayak başı sağlıklı şekilde kapatıldı. Ekipler bunu takip ediyor. Ocakta riskler ortadan kalktığı zaman önce yetkili arkadaşlarımız araştırma ve inceleme için ocak içine girecek. Bu bittikten sonra çalışma hayatı devam edecek.” şeklinde yanıtladı.
“İŞÇİ SAYISININ AZLIĞININ RİSK OLUŞTURDUĞUNU ÖNCEDEN BERİ SÖYLÜYORUZ”
Bir gazetecinin “İşçi eksikleri ihmal sebebi midir?” sorusuna cevap veren Genel Başkan Hakan Yeşil, “Bunu uzun zamandır dile getiriyoruz. Yerin altında bir çalışma hayatı var. Bu yapılacak işlerin kimler tarafından ne kadar işçiyle yapılacağı belli. Biz bunu yıllardır belirtiyoruz. İşçi sayımızın istenilenden düşük olduğu ve bunun iş sağlığı ve güvenliği konusunda riskler yaratacağı konusunda bir sürü açıklamalarımız var.
Tabi bu tespit edilmiş bir gerçek. Sağlıklı bir şekilde yerin altında çalışmak istiyorsak işi kim yapacaksa nasıl yapılacaksa o kadar işçiyle çalışılması lazım. Uzun yıllardır beri işçi açıkları bizim eksikliğimiz. Bu konuda taleplerimizi gerekli yerlere ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. Şu an uzman personel araştıracak inceleyecek kamuoyuna bir açıklama yapacak. Bizler de hep beraber bunu takip edeceğiz.” dedi.
“RİSKLER TAMAMEN ORTADAN KALDIRILDIKTAN SONRA ÜRETİME BAŞLANACAK”
“Enerji Bakanının ocağın kapatılacağı yönünde bir açıklaması oldu. Ocak kapatılacak mı?” sorusuna Hakan Yeşil; “Ocak bölgesel olarak kapatılacak. Kaza yerinden bahsediyor Sayın Bakan. Sadece kaza yeri emniyetli hale gelene kadar o kısım kapatılacak. Amasra müessesimizin tamamen kapatılması söz konusu değil. Eksi 300-/eksi 350 kodunda yaşanan bu olay ve o kodun kapatılması ve devamında da bir üst kodlarda eksi 150 ve eksi 250 kodlarında çalışmanın devam edeceği bilgisini bizler biliyoruz. Riskler tamamen ortadan kalktıktan sonra üretime başlanacaktır” dedi.
“KURUMA İŞÇİ ALINACAKTIR”
“Amasra kazası kuruma işçi alınması sürecini hızlandırır mı?” sorusuna Yeşil, “Bu kuruma yakın zamanda işçi alınacağı belliydi. Tabi bu durumun etken olması bizi üzer ama kuruma yakın zamanda işçi alınacaktır” şeklinde cevap verdi.