Devrek Postası

Ekim ayı başında TTK Amasra (BARTIN) Bölgesi kömür ocağında elim bir maden kazası oldu. Bu maden kazasının nedeni grizu patlaması idi. Grizu, yer altında oluşan gazların ateşle teması sonucunca oluşan bir patlamadır. Benzer kazalar diğer havzalarda da yaşandı. Bunun ötesinde madenlerde çok sayıda münferit kazalar da meydana gelmektedir. Kazalar, yer altı, yer üstü, karasuları ve az sayıda da olsa havada olabilmektedir.

Amasra’da meydana gelen maden kazası esnasında çalışan vardiyade 111 madenci olduğu yetkililerce ifade edildi. Durum böyle olmasına rağmen kazada ölü sayısının binlerce olduğunu ve inkâr edildiğini söyleyenler oldu. Ben, şu ifadede bulunayım: Zonguldak Kömür Havzası’nda çok sayıda bölgede toplam işçi sayısı 8.000’e yakın, grup yok, fakat çalışma alanlarında 3 vardiya var. Bir bölgenin vardiyasında 1000’i aşan işçi olsa o zaman TTK’da çalışan işçi sayısının 40-50 bin olması lazım. Biraz insaf, matematik kurallarını ihlal etmek; sadece matematiğe değil, her kurala karşı gelmektir.

Maden kazasında 41 vefat (dinimize göre şehit), ağır ve hafif 11 yaralı ve 50’ yi aşkın sağlıklı madenci yer altından çıkarıldı.50’yi aşkın yazmamın nedeni de çok sayıda değişik rakamlar yazılması ve söylenmesidir.

Maden kazaları, hele hele grizu en elim kazalardandır. Herkesin temennisidir maden kazalarını olmaması. Köyümüzde gruplu çalışmalara giden işçilere en büyük tembih, yer altında kendilerini korumaları üzerine olmuştur.

Maden kazasında vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Yakınlarına ve tüm insanımıza sabırlar ve başsağlığı diliyorum. Yaralananlara da acil şifalar diliyorum. Temennim o dur ki insanlık bir daha böyle elim kazaları yaşamasın. Çünkü yaşayanlar ve geride kalanlar tarifi imkânsız acılar yaşıyor.

Amasra’daki maden kazası sonrasında art niyetle akla, mantığa ve kurallara uymayan çok sayıda sözler sarf edildi. O kadar ileri gidildi ki siyasi malzeme olarak kullanıldı maden kazası.

Maden kazası sonrasında başka ülkelerle kıyaslama yapıldı. ABD maden kazalarında örnek gösterildi. Büyük ülkede Türkiye’den çok sayıda maden çıkarma ocağı olduğu halde maden kazalarının ülkemizden az olduğu ve buna bağlı olarak da ölümlerin az olduğu anlatıldı. Ülkemizde TTK ile ilgili çok sayıda anlatımlar oldu.

Taşkömürü çıkarıma ocaklarının çok sayıda ülkeye nazaran zor olması;

Teknolojinin kullanılmasının mümkün olmasının zorluğu anlatılırdı.

Amasra Maden Bölgesi’nde çalışanların görevlerini yapmadıkları bazı haberlerde anlatıldı. Şöyle ki, gaz ölçümü yapılmamış, yapılmış da uyarılar dinlenmemiş, havalandırma yapılmamış, mühendisler içeriye gitmemiş, daha önceleri böyle felaketin beklendiği şeklinde uyarılar yapılmış…

Gaz ölçümünün yapılması zorunlu, bu zorunluluğu teknoloji destekliyormuş, ölçüm yapılmadan ve istenilen seviyede yüksek gaz varsa çalışma müsaadesi teknolojik olarak mümkün değilmiş,

Havalandırma yapılmadan işe gitmeye sistem müsaade etmiyormuş,

Mühendisle, nezaretçiler işyerine işçilerden sonra giriş yapıyorlarmış,

Uyarılar dikkate alındığı için imkanlar ölçüsünde çalışmalar yapılmıştır, şeklinde cevaplar verilmiştir.

İşçilerin sağlıklarına bakan bölümün sağlıksız olduğu, işçinin cebinden 175 TL çıktığı anlatıldı. Sağlıksız alanda sağlık hizmeti veriliyorsa soruşturma açılır. Gerekenler yapılır. Çalışan maden işçileri

güzel maaş+ ikramiye + prim+ yemek yardımı+ yakacak yardımı alıyorlar. Ayrıca vergi de düşük.

Art niyetle yazmak ve konuşmak kolaydır. Ne yapılacaksa onları anlatalım.

Buluşmak dileği ile…Hoşça kalınız.

AMASRA’DA MADEN KAZASI

283 views
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.