Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan “Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi” çerçevesinde il genelinde toplam altmış bir okulun iyileştirme çalışması tamamlandı. İl merkezi ile Ereğli ilçesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezlerine ek olarak, Devrek, Alaplı ve Çaycuma ilçelerine üç yeni BİLSEM açıldı. Açılan toplam BİLSEM sayısı beşe çıkartıldı. İl Merkezi, Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde e-sınav merkezlerine ek olarak, Kozlu, Kilimli, Devrek, Devrek ve Alaplı ilçelerinde dört yeni e-sınav merkezi açılarak, e-sınav merkezi sayısı yediye çıkartıldı. Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptıran çırak öğrenci sayısı 31 Aralık itibari ile il genelinde bin 200’den 7 bin 800’e yükseltildi.
Döner sermaye işletmesi bulunan 12 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin geliri, 2022 Yılı sonu 31 Aralık itibari ile 21.5 Milyon TL’ye ulaştı. Bakanlık tarafından, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı için öğrencilere dağıtılmak üzere gönderilen, toplam bir buçuk milyon ücretsiz ders kitabı ve yardımcı kaynak kitap okullarda öğrencilere dağıtıldı. Zonguldak, Karabük, Bartın illerinin tarihi ve kültür mirasını gelecek nesillere aktaracak olan ” Zonguldak Olgunlaşma Enstitüsü” Zonguldak bünyesinde açıldı. Ana sınıflara, toplam yetmiş üç ana sınıfı daha eklenerek, okul öncesi 5 yaş okullaşma oranı, il genelinde, yüzde 54’ten yüzde 99’a yükseltildi.
Bakanlıkça başlatılan “Kütüphanesiz Okul Kalmasın Projesi” doğrultusunda kentin tüm okul ve kurumlarına kütüphane yapılarak, kütüphanesiz okul kalmadı. Bakanlıkça başlatılan, kullanılmayan köy okullarının eğitime kazandırılması doğrultusunda Zonguldak’a yirmi Köy Yaşam Merkezi açıldı, diğer köylerdeki çalışmalar da devam ediyor. Zonguldak kütüphanelerindeki toplam kitap sayısı, 200 binden 600 bine çıkarıldı. Bir milyon kitap hedefine, 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı sonunda, ulaşılması planlanıyor.