Başkan Dernek mesajında şu ifadelere yer verdi: “Her yıl Eylül ayının 1’inde Adli Yıl açılışı çeşitli kutlamalarla gerçekleştirilir. Adalet ve Hukuk toplumların olmazsa olmazıdır. Adalet sisteminin olmadığı ya da aksayarak işlediği bir
Ülkede, ne gelişmişlikten ne de kalkınmadan bahsedilemez. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemde, ülkemizi ayakta tutabilecek tek unsur Adalettir.”diyen Dernek mesajında şu ifadelere yer verdi:
” LİYAKAT SİSTEMİNİN BOZULMASI HUKUKSUZLUKLARIN YOLUNU AÇTI
Liyakat ve ehliyet sisteminin kaldırılması ile Hukuksuzlukların yolu açıldı. Adaletsizlik her kuruma sıçradı. Çeşitli kuruluşlarca yapılan “Yargıya Güven” araştırmalarının sonuçları, maalesef içler acısıdır. Ülkemizde daha önceden Hakim ve Savcıların vicdanları ile cüzdanları arasına sıkışıp kaldığı konuşulurken, şimdi; siyasi iktidar ile yandaşların arasında sıkışmaları, halen gerçekten demokrasiyi benimseyemediğimizin göstergesidir. Adalet sisteminin bağımsızlığının ve tarafsızlığının korunabilmesi için; Anayasamız ve yasalarımız, tam ve eksiksiz olarak işletilmeli, Ülkenin şartlarına göre pozisyon alan Hakim ve Savcılar bu yüce görevlerden derhal uzaklaştırılmalıdır. Liyakat ve ehliyet kriteri yeniden ve acil olarak hayata geçirilmelidir. Aksi durumda Ülkemizdeki Adalet sistemi asla düzelmeyecektir.
ADALET ÇALIŞANLARI UNUTULMASIN
Her yıl Adalet sistemimizin eksikliklerinin gündeme getirildiği “Adli Yıl” açılışlarında; Adaletin işleyişinin olmazsa olmaz unsuru, iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan, Hakim ve Savcıların mesai arkadaşları olan Adalet çalışanları, unutulmakta, sorunları dile getirilmemekte, adeta yok sayılmaktadırlar.
Mesai mefhumu gözetmeden, tozlu arşivlerde dosya yığınları arasında, düşük ücretlerle iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan Zabıt Katipleri, Mübaşirler, Yazı İşleri Müdürleri ve Teknik Hizmetler Sınıfı çalışanları, Adalet Bakanlığınca bugüne dek hatırlanmanın, ancak sorunlarının çözümsüzlüğe itildiğine bir kez daha hep birlikte şahit olduk
Adalet Bakanlığı, Yargı sisteminin sorunlarını tamamıyla ele almalı, tüm kesimler için iyileştirme ve düzenlemeler yapmalıdır. Sürekli belirli bir kesimin taleplerinin karşılanması halinde aksaklıklar giderilemez ve gittikçe büyüyen sorunlar çözümsüz kalmaya mahkum olur.
ADALET ÇALIŞANLARININ SORUNLARI GÖZ ARDI EDİLİYOR.!
Birlik Büro-Sen olarak, kurulduğumuz tarihten bu yana Adalet çalışanlarının sorunlarını, Bakanlık düzeyinde ve gerekse her platformda kısacası tüm platformlarda dile getirmekteyiz. Bu sorunların çözümü için örgütlü gücümüzle demokratik mücadelemizi sürdürmekteyiz.
Adalet Çalışanlarının Sorunlarını ve çözüme ilişkin taleplerimizi Sayın Adalet Bakan Yardımcılarımıza ayrı ayrı taleplerimizi içeren dosyaları geçtiğimiz günlerde dosya halinde sunduk.
Sunduğumuz dosyada ki taleplerimiz;
*657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. Maddesinde düzenleme yapılarak, Adalet personeli için Adalet Hizmetleri sınıfının oluşturulması,
*Adalet personelinin tamamına fazla mesai ücreti ödenmesi.
*Adalet Çalışanlarının tamamına 3600 ek gösterganin tüm yargı çalışanlarına verilmesi.
*Ulaşım ödeneğinin, tüm adliye çalışanlarına ödenmesi,
*Yardımcı Hizmetler sınıfında çalışan personele de ek gösterge verilmesi,
Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin, Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınması.
*Adalet çalışanlarına fiili hizmet zammı getirilmesi,
*Adli Yıl açılış ayında tüm yargı çalışanlarına 1 maaş tutarında her adli yıl başlangıcında eğitim çalışanlarında olduğu gibi yargı çalışanları ödeneği adı altında ikramiye verilmesi,
*Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile yüksek yargı organlarının tüm personeline, Hakim ve Savcılarda olduğu gibi brüt maaşlarının
%15′ i tutarında Yargı Ödeneği ödenmesi,
*Nöbet görevi verilen Adalet çalışanlarının, nöbet ücreti ve izinlerinde komisyonlar arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi,
*Yemek, Lojman ve kreş sorunlarının çözüme kavuşturulması,
*Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerinde çalışan personelin sorunlarının çözülmesi,
*Adalet çalışanlarının, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun kapsamına alınması,
*Adalet Bakanlığında çalışan ve kadroya yeni geçen persolenin kadro derece ve kademelerinin emsallerine göre uyarlanmasının acilen yapılması.
*Sosyal tesislerden tüm personelin faydalandırılması,
*Adalet personelinin gerek Adliye içinde gerekse Adliye dışında can güvenliğinin sağlanması,
*Kurum içerisinde çalıştırılan şehit yakınlarına ve Engelli vasfı ile çalışanlara gerekli hizmet içi eğitim olanaklarının sağlanarak kurum içerisinde bu şekilde çalışma motivasyonları sağlanmalıdır.
*Kurum içerisinde görevlendirilen Teknik personellerin maaş ve tazminatlarının yapılacak kısmi düzenlemelerle, yaptıkları ristli iş karşısında iş güçlüğüne ilişkin düzenlemelerin en kısa sürede yapılması sağlanmalıdır.
*Vezne ve Tevzi ve Bileşim sistemlerinde ek olarak görevlendirilen personellere kasa ve iç güçlüğü tazminetı görev süresinde ödenmelidir.
*İcra dairelerine dosya durumuna göre yardımcı personel görevlendirmesi zaman geçirilmeden bu konuda gerekli çalışmalar vakit geçirilmeden yapılmalıdır.
*Kanun ve düzenleme ve yönetmelik çıkartıldığı halde Mübaşirler için kıyafetler tek tip olmasına rağmen bu Tüm Türkiye genelinde bir kez verildiği halde 2016 yılından bu yana farklılıklar nedeniyle verilememektedir Farklı uygulamalarla Mübaşirler ve Kurum çalışanları mağdur edilmiştir.
Mağduriyetin en kısa sürede ortadan kaldırılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.
*Genel İdari Sınıfına 05.02.2019 da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile geçirilen Mübaşirlerin 5 lik kadrodan 3 lük kadroya hala düşürülememiş ve yeşil pasaport hakları hala verilememiş olup, bu gerekli düzenlemenin yeni adli yıl açılışı sonrası bu eksikliğin acilen düzeltilmesini talep etmekteyiz.
*Yardımcı hizmetler sınıflarında komisyon görevlendirmeleriyle çeşitli kademelerde çalıştırılan sayıları 1500’ü geçmeyen personelin acilen sınavsız Genel İdari Hizmetler sınıfına geçirilmeleri acilen sağlanmalıdır.
BİR PAKETTE ADALET ÇALIŞANLARI İÇİN ÇIKARTILMALIDIR.
Adalet Çalışanlarının, Görevde Yükselme, ücret Adaletsizliği, sağlığı tehdit eden çalışma ortam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, can güvenliğinin sağlanması gibi birçok sorunu çözüm beklemektedir. Bugüne kadar çıkartılan yargı paketlerinde Adalet çalışanları için bir iyileştirme yapılmaması yüz binlerce Adalet çalışanını üzmüş ve Adalet Bakanlığına küstürmüştür. Adalet çalışanları, kendileri içinde bir Yargı Paketi çıkartılmasını beklemektedir.
Dernek:” Birlik Büro-Sen olarak, Yeni Adli yılının Ülkemize ve Milletimize hayırlı olmasını ayrıca tüm Adalet çalışanlarının, Hakim ve Savcılarımızın sorunların çözüldüğü, çalışanların mutlu olduğu, Yargı bağımsızlığının korunduğu, başarılı bir adli yıl olmasını diliyorum.”