Hayvan davranışları ile ilgili çok sayıda örnek anlatımlar vardır. Anlatımlara bakıldığında, yani onlar değerlendirildiğinde davranışların çoğu insan davranışlarından üstün ve örnek alınacak niteliktedir. Bu cümlelerden anlaşılacağı üzere her hayvanın üstün örnek alınabilecek davranışları vardır. Faydalanılması gerekir. Hayvanlardan örnek davranışlardan bir tanesini anlatacağım.
Coğrafi bölgemiz, (Batı Karadeniz Bölgesi),doğası zengin bir bölgedir. Bitki örtüsü zengin olduğu gibi yaban ve evcil hayvan bakımından da zengindir. Bitki örtüsü; yer altı, yer ve uçan hayvanlara kolay yaşama hayatı sunmaktadır. Ayrıca orta ölçüde kış mevsimi yaşanmaktadır. Bu da bitki örtüsüne çok büyük çeşitlilik ve zenginlik katmaktadır.
Bölgemizdeki akarsular ve bol kaynak suları da yaşamı kolaylaştırmaktadır.
Her yıl yaban hayatının sunduğu imkânlardan yararlanmaya çalışırım. Bu imkânlardan yararlanmam bitkiler üzerinedir. Yaban hayvanları, akarsu ve baraj hayvanlarından avlama yapmam.
Batı Karadeniz Bölgesi bitkisel ortamında yetişen meyve ve sebzeleri aklıma geldiği kadar yazmak istememin sebebi, onların % 90 itibarıyla tüketime sunulamamasıdır. Sunulmaları milyonlarca insana iş imkanı ve onlardan yararlanma imkanları sunacaktır düşüncesindeyim.Bitkiler,ıhlamur,kuşburnu,böğürtlen,kızılcık(kiren), aşılı-aşısız armut,ovaz,,aşılı-aşısız kiraz, çoban üzümü, erik, döngel, kabalak, dut, gıcır, kayın fıstığı, karaağaç yaprağı…
Yağmur yağmasına bağlı olarak her mevsimde aşırı mantar imkânı sunmaktadır bölgemiz. Kayda geçmesi için yazıyorum. Bu mantar çeşitleri; kanlıca, kedi kırışı, karamantar akmantar, tillice, karakulak,
mıhmantarı, içi kızıl, döbelen, börek, istiridye, kuzu göbeği, kavak …mantarlarıdır.
17 Aralık 2023 tarihinde ormandan kanlıca ve kedi kırışı mantarı topladım. Başka mantarlar da vardı.
Bu kadar girişten sonra şimdilik hayvanlar âleminden şahit olduğum çok sayıda örneklerden bir tanesini anlatayım.
2021 yılı güz zamanı kuşburnu toplamak için dağın bitişiğindeki ortası düz etrafı orta derecede bayır ve az ağaçlı bir yere gittim. Kuşburnu ifade ettiğim böyle yerlerde bolca yetişmektedir. Yetiştiği yerlerin güneş alması gerekiyor. Meyveyi toplayacağım yere vardığım saat 14.Mekân köyler arasında olması nedeniyle hayvanların otladığı mekân olmuş. Mekâna en azından 6 yol var. Mekâna ulaştığımda hayvanların durumu dikkatimi çekti. O da ne? Düz alanda yeterli ot olmasına rağmen hayvanlar, düz ve bayır otlakların he tarafına yayılmışlar. Hani derler ya “bayır bacaya yayılmışlar” Ayrıca ifade etmekte yarar vardır. Oraya gelen sığırlar güçlü-kuvvetli olanlar. Köylü olduğum için bilirim sığırların yaşı 1,5-2’nn üzerinde. Çok yaşlı sığır da yok. Kuşburnu toplamaya güvenli ve rahat başladım. Sebebine gelince hayvanlar bana güven verdi. Buralarda ayı olduğu sık sık anlatılıyor. Ayrıca arazinin yakınında sürü ile domuz görmüştüm. Domuz sürüsünün bulunduğu yerlerde kurt da olabileceğini eskiler çok anlatırlardı.
Korkmadan kuşburnunu toplarken sürekli, ”buraya geldiğim ne iyi olmuş” diye düşünüp içimden söyleniyordum. Geldiğim düz arazi ve yamaçları olgunlaşmış kuşburnu ile dolu olduğu gibi diğer yaban meyvelerinden de çok vardı. Gelişimden tahmini 3 saat geçti. Dağa doğru giden yoldan bir erkek sığır sesi gelmeye başladı. Ses gittikçe yaklaşıyordu. Hızlı yaklaşımı, sesin hızlı yaklaşımından ve yükselişinden anlıyordum. Kuşburnu toplama işimi bıraktım. Sesin
geldiği tarafa doğru bakmaya başladım. Çok geçmedi.1,5 yaşını bitirmiş bir dana görüldü. Dana aşırı terlemiş, adeta burnundan soluyor, derinden derine bağırıyor. Bağırmalarında yanlara dönüp, sağa sola ve önüne çok dikkatli bakıp da bağırması dikkatimi çekti. Dağdan arkasında iki inekle geldiğini değerlendirdiğim dananın arkası dolmaya başladı. Dana, hiç durmadan daha önceleri araba yolu olan eski yola indiğinde arkası dolmaya başladı. Benim gördüğümden kat kat inek ve dana dağdan inen dananın arkasından koşmaya başladılar. Sürü oluşmuştu. Yaklaşık beş dakikada alan ve çevresi gördüğüm ve görmediğim hayvanlardan boşaldığı gibi hayvanlar yolda da görülmez oldular. İçime korku düştü. Herhalde dağdan gelen dana, tehlikeli bir durum ya da hayvan gördü diye ben de kuşburnu toplamaktan vazgeçtim ve koşar adımlarla bulunduğum yerden uzaklaştım. Eski yoldan evime dönerken yollarda hayvan görmedim. Tahmini olarak söylüyorum: Hayvanlar evlerine dönmüşledir. Dönüşlerine yırtıcı yaban hayvanları neden olmuştur diye düşündüm.
-düşüncem daha sonraları o istikamette Dedeoğlu Köyü’nden sığırların telef edildiğinde onay aldı diyebilirim.
Hayvanların düşünce, duygu, irade, toplu hareket etme, olayları değerlendirme, kendilerini koruma gibi özelliklinin olduğunu bu olay bir kez daha ortay çıkarmıştır.
Buluşmak dileği ile… Hoşça kalınız.