Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu kürsüye geldi. Bayraktaroğlu, konuşmasında şunları söyledi; “Türkiye Yüzyılına Nefes, Geleceğe Nefes, olmaya, hepiniz hoş geldiniz. Şeref verdiniz. 2019 yılında, “Tabiat, insanın hilkatte, yani yaratılışta kardeşidir.” diyen, Yeşile ve Doğaya verdiği kıymet hepimizce bilinen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” ilan edildi. Vatandaşlarımızın da teveccühleriyle bugüne kadar, “Geleceğe Nefes” kampanyamızla, tarihî bir fidan dikme seferberliği gerçekleştirdik, rekorlar kırdık.11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında ülkemizin her bir köşesinde olduğu gibi, Zonguldak’ımızda da hemşerilerimizle birlikte fidanlarımızı toprakla buluşturduk, can sularını hep birlikte verdik.
375 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU
2019 yılında 65 bin, 2020 yılında 143 bin, 2021 yılında 168 bin olmak üzere toplam 375 bin fidanı toprakla buluşturduk.Hamdolsun dikmiş olduğumuz fidanların yaklaşık %98‘i vatan toprağına tutunmuş, ormanlarımıza kazandırılmıştır.Başta Sayın Valimiz Mustafa TUTULMAZ olmak üzere, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü olan bu mutlu günümüzün heyecanına ortak olan herkese hassaten şükranlarımı ifade etmek istiyorum.Bu yıl, 99. yılını kutladığımız Cumhuriyetimiz, ikinci yüzyılının arifesindedir. Bir asır önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milletimizin verdiği varlık yokluk mücadelesinin sonunda tartışmasız bir zafer kazanarak tüm dünyaya bağımsızlığımızı ilan ettik.Bu kutlu zaferi, 29 Ekim1923’te Cumhuriyet ile taçlandırdık. Bugün, Türkiye bir şahlanış dönemine girmiştir. Cumhuriyetimiz 2023’te yeni bir yüzyıla adım atacak. İşte Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılındaki hedeflerimizi ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla açıkladı.
“VİZYONUMUZU GÜNCELLEDİK”
Bizler de Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı tüm kurumlarımızla birlikte, Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyu ile paylaştığı Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda vizyonumuzu güncelledik. Artık Cumhuriyeti’mizin ikinci yüzyılında bölgemize ve dünyamıza söyleyecek daha çok sözümüz var.
Türkiye Yüzyılı, tarım ve ormancılığın da yüzyılı olacaktır. Orman Genel Müdürlüğümüz 1839’ dan beri asırlık tecrübeye sahip kurumsal kapasitesi, yetişmiş insan kaynağı, güçlü teşkilat yapısı, bilgi ve teknolojiyi benimseyen yönetim anlayışıyla Türkiye Yüzyılı vizyonunda yerini alacaktır.Bu bağlamda,11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nü, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma günü olarak da değerlendiriyoruz. Ormanlarımızı, geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emaneti olarak görüyoruz.
“ORMAN; YEŞİLİN, NEFESİN, YAŞAMIN ADIDIR”
Orman; yeşilin, nefesin, yaşamın adı, huzurun, umudun, dostluğun sevdasıdır. Bizler, fidanlarımızı ayrı bir heyecanla toprakla buluşturan, can suyunu umutla veren, ormanlarımızı büyük bir gayretle, adeta vatan gibi koruyan bir milletin evlatlarıyız. Biz ağaca yalnızca; “Kapının eşiği, çocuğun beşiği, kâğıdın hamuru” olarak bakmıyoruz, odun hammaddesi üreten bir kaynak olarak görmüyoruz. Zira orman ekosistemi, içerisinde başlı başına bir dünya barındırıyor! Sayın Valim! Değerli Konuklar! Önceki yıllarda farklı başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasını, ‘Türkiye Yüzyılı’na Nefes’ olarak belirlendi.
“7’DEN 70’E HEPİMİZİM DİKECEĞİ BİNLERCE FİDAN TÜRKİYE YÜZYILI’NA NEFES OLACAK”
Bu yıl, 7’den 70’e hepimizin dikeceği binlerce fidan Türkiye Yüzyılı’na nefes olacak. Bugün sadece burada değil Bartın, Karabük ve Zonguldak İlimizin 14 farklı noktasında 1.729 dekar alanda aynı anda 350.000 adet fidanı toprakla buluşturmanın sevincini yaşıyoruz.
Ayrıca; Zonguldak İlimizde Türkiye Yüzyılı logosunun yer aldığı ağaç desenleri oluşturduk. Bartın ve Karabük illerimizde de çalışmalara başladık. Böylece Yeşil Vatanımıza da Türkiye Yüzyılı’nı nakış nakış işlemiş olacağız. Ülkemizin akciğerleri olan ormanlar, aynı zamanda ekonomiye katkılarıyla milli servetimizdir. Ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesine yönelik atılan her adım; doğa, insanlık ve yeryüzündeki tüm canlılar için büyük önem arz etmektedir. Ormanlarımıza, Peygamber Efendimizin “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz” hadisini şiar edinerek sahip çıkıyoruz.
“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”
Sağlıklı bir toplumun, sağlıklı bir çevre oluşturmaktan geçtiği idrakiyle geleceğimizin teminatı evlatlarımıza zümrüt yeşili bir Türkiye bırakmak için gece gündüz durmaksızın çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.
İzinsiz ve sebepsiz yere, ağaç kesenleri cezalandıran Göktürkler, Ev yapacağı yere, önce ağaç diken Selçuklular, 184 yıl önce Orman Genel Müdürlüğünü kuran Osmanlı, Ağaç kesilmesin diye koca konağı yerinden taşıttıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti biziz! Bu anlayış ve düsturla; görevimiz ve ömrümüz boyunca bize hizmet eden doğaya, biz de hürmet göstermeye devam edeceğiz.
“ORMANLAR BİZLERE EMANET…”
Ormanlar, bizlere bir emanet ve gelecek nesillere bırakacağımız en değerli mirasımız. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanları dikmek kadar, korumak da, yaşatmak da bizlerin görevi. Bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Orman Teşkilatımız, 1839 yılından beri yani tam 183 yıldır, orman ve orman kaynaklarımızı, her türlü tehlikelere karşı koruyarak ekosistem bütünlüğü içinde yönetmektedir. Son 20 yılda yürüttüğümüz ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile yarınlarımıza umut olmak için ormanlık alanımızı 42.000 hektar artırdık. Zonguldak İlimizde 27 milyon olmak üzere bölgemizde 103 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Üniversitelerimiz başta olmak üzere okullarımız ve kampüslerini bedelsiz olarak ağaçlandırdık ve üniversite öğrencileri adına 600 bin fidan diktik ve dikmeye de devam ediyoruz.
“YANAN ORMANLARDAN 40 KAR FAZLA ALANI AĞAÇLANDIRDIK”
Yanan ormanlardan 40 kat daha fazla alanı, ilmek ilmek ağaçlandırdık!
2002 yılından önce, yılda 500 bin fidan üretilirken, ağaçlandırma, toprak muhafaza ve erozyonla mücadele çalışmaları ve kamusal alanların ağaçlandırılması için son 20 yılda ortalama 2,5 milyon fidan ürettik!
Yine son 20 yılda, 4 adet yeni şehir ormanımızla ve 45 adet orman parkımızla, yeşilin bozkıra karşı mücadelesinde, “Güçlü Bir Ses, Geleceğe Nefes” olmaya devam ettik!
Milli Ağaçlandırma Günü kutlamalarımız çerçevesinde, davetimize icabet ederek, Bılık Köyümüze kadar gelen misafirlerimize bir kere daha kalben HOŞGELDİNİZ demek isterim. Vatandaşımızın doğduğu yerde doyması ilkesiyle orman köylümüzün refah düzeyini artırmak ve ülke ekonomimize katkı sağlamak amacıyla orman köylerimizi destekliyoruz.
“35 BİN LAVANTA FİDANINI HEP BİRLİKTE TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ”
Bu minvalde orman köylülerimize ek gelir sağlamak , arıcılığı geliştirmek ve yöre ekonomisine katkı sağlamak üzere bu alanda 35.000 adet lavanta fidanını hep birlikte toprakla buluşturacağız. Biz en çok doğa ve orman sevgisi ve bilincini; gelecek kuşaklara aktarmak adına canı gönülden çalıştık, yarınlara hep umut ektik. Bu kapsamda; 2002’de 28 aile ye 600 bin TL orköy destek ve hibe rakamını 2022 yılında 22 Milyon TL’ye yükselttik, bundan 262 ailenin yararlanmasını sağladık. 2023 yılı hedefimiz ise bu katkının 500 aileye 30 milyon TL’ye yükseltilmesidir.
İşte saydığım bütün bu emek ve özveri isteyen ağaçlandırma faaliyetlerimizi, “Ormanı Korumak, Vatanı Korumaktır.” düsturundan hareketle, orman teşkilatımız olarak, gece-gündüz çalışarak daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Tabi bütün hedeflerimizi, milletimizle ve tüm insanlıkla paylaşıyor, her bir fidanımızın öyküsünü daha anlamlı hale getirmeyi arzu ediyoruz. Ve yine bugün de “Türkiye Yüzyılına Nefes, Geleceğe Nefes,” sloganıyla, büyük bir fidan dikme seferberliğine çıkıyoruz. İnşallah ülkemiz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, orman varlığı konusunda dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasında yerini alacaktır.
“DÜNYAYA NEFES OLACAĞIZ”
Birazdan sadece burada değil, tüm şehirlerde eş zamanlı olarak beraber dikeceğimiz fidanlarla, inşallah geleceğe can verecek, dünyaya nefes olacağız. Böylece ormanlar bizim hem süsümüz, hem de gücümüz olmaya devam edecektir!
Yine bugün şehrimizin ve bölgemizin dört bir yanında 14 farklı noktasında ellerinde fidanlarla toprağa dokunan, “Türkiye Yüzyılına Nefes, Geleceğe Nefes” olan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Ormanları geçmişin mirası değil, geleceğe emanet olarak düşünmek zorundayız. İşte tam da bu güzelleştirme azmi ve arzusuyla,183 yıllık orman teşkilatı olarak, gece gündüz demeden yazın köz, kışın buz üzerinde ormanı korumanın vatan savunması olduğu bilinciyle çalışıyoruz.
Bu vesileyle çalışmalarımızda bizlerden desteklerini esirgemeyen Saygıdeğer Valimiz Mustafa TUTULMAZ’a, Genel Müdürümüz Sayın Bekir KARACABEY’e, “Kışın buz üstünde, yazın köz üstünde” çalışan, emek veren kıymetli mesai arkadaşlarıma ve tüm ormancılık camiasına teşekkürlerimi arz ediyorum.
Bu uğurda canını feda eden 134 şehidimizi ve tüm şehitlerimizi de bu vesileyle rahmetle ve minnetle yad ediyor, bu duygu ve düşüncelerle her birinize tekraren sevgilerimi, şükranlarımı sunuyor;
Sağ olun, var olun, “Türkiye Yüzyılına Nefes” olun, Allah’a emanet olun! Saygılarımla Arz Ediyorum!”
VALİ TUTULMAZ’DAN OBM MÜDÜRÜ’NE TALEP
Ardından, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.
Vali Tutulmaz; “Milli Ağaçlandırma günü vesilesiyle, geleceğe nefes olmak mottolu etkinliğe hepiniz hoş geldiniz. Ülkemiz son zamanlarda bu konuyla ilgili ciddi kampanyalar yürüttü. Orman teşkilatı, son dönemlerde değerini artıran bir teşkilat. Bilhassa yaz dönemlerinde meydana gelen yangınlar yüreğimizi yaktı. İlimizin yüzde 56’sı ormanlık alan. Hem odun dışı alanda hem de kereste alanında önemli yatırımlar yapılıyor. Ancak zaman zaman bölge müdürümüz İLE anlaşamadığımız noktalar oluyor, orman alanlarında sanayi bölgesi bulmakta zorlanıyoruz. İlimizde sanayi arsalarının çıkarılması konusunu bölge müdürümüzden talep ediyoruz. Sanayi anlamında ilimizde girişimci bir ruh var.” İfadelerine yer verdi.
BİNLERCE FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
Konuşmaların ardından Vali Tutulmaz, OBM Müdürü Bayraktaroğlu ve protokol üyeleri, binlerce fidanı toprakla buluşturdu. Toprakla buluşan fidanlara can suyu verildi.