DESTİNASYON 1 ÇAYCUMA AKÇAHATİPLER KÖY CAMİSİ

DESTİNASYON 1 ÇAYCUMA AKÇAHATİPLER KÖY CAMİSİ

Destinasyon; turizm sektörünün en önemli bileşenlerinden biridir. Turistler için cazip kabul edilecek, farklı doğal çekicilikleri ve özellikleri barındıran, varılacak veya gidilecek bir yer anlamını taşır. Anadolu’nun birçok noktasında farklı mimari özellikte eski yapıları görebiliyoruz. Türkiye’de çivisiz ahşap yapılar denilince: Samsun’nun; Çarşamba ilçesindeki kurt boğazı adı verilen yığma tekniği kullanılarak inşaa edilen Göğceli Camii ve meşe ağacından yığma tekniğiyle yapılan, kök boyadan kalemişinin kullanıldığı, mihrabında arıların bal yaptığı özel bir bölüm barındıran ve bu baldan elde edilen gelirle camii giderlerinin karşılandığı Samsun Kavak Bekdemir Çivisiz Cami, Bursa’nın İznik ilçesinde ise Batum’un Acariye bölgesinden göç ederek Elmalı Köyü’ne yerleşen Gürcülerin yaptırdığı çivisiz ahşap camii, ahşap ve çivisiz olarak yapılan bir başka yapı da kırlangıç tavanlı Bayburt Konursu Ulu Cami, Abanoz ağacından kündekari tekniğiyle yapılmış kırk direkli Afyonkarahisar Ulu Cami, taş duvarlı direkli bir başka ahşap cami de Ankara’daki Arslanhane Camidir. Yine Eskişehir’de dört giriş kapısı olan 67 ahşap direğin çatısını taşıdığı, Doğu Roma dönemine ait sütun başlıklarının kullanıldığı Sivrihisar Ulu Cami, Selçuklu beylik dönemi yapılarından biri olma özelliğini de taşıyan yedi asırlık çini süslemelerinin de yer aldığı, ortasında 4-5 metre derinliğinde karlık denilen kuyuyu barındıran Konya Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Kastamonu’da ise Candaroğulları dönemine ait, dışı kesme taştan, ahşap yüzeylerinin bitkisel boyalardan süslendiği, günümüze ulaşan orijinal giriş kapısı olan Mahmut Bey Cami bulunmaktadır. Osmanlı Devleti yöneticilerinden Orhan Gazi, Düzce / Akçakoca’yı ziyaret edip burada konaklamış ardından da kendi adıyla anılan cami yaptırmıştır. Orhan Gazi Cami; çantı tekniğiyle çivisiz olarak ahşaptan inşaa edilmiştir. Caminin bulunduğu yerde sarıklı mezar taşları da bulunmaktadır.

Zonguldak- Çaycuma ilçesi de bu tarihi mimari yapılardan birini barındırmaktadır. Akçahatipler Köyü Cami hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler Arif MISIRLI’ya ait makaleden yararlanabilirler. 2022 yılında yayınlanan makalede; caminin çantı yapım tekniği kullanılarak Kurtboğazı geçme biçiminde inşa edildiği ifade edilmektedir. Akçahatipler Köyü Camini; uzun süredir görmek istememe rağmen ancak 2023 yılında görme fırsatını buldum. 1 Mayıs günü binaların soğukluğundan kaçmak için yola çıktık. Gün sonundaysa kemiklerimiz bir güzel ısındı. Bu gezimizle gözlerimiz yeşilin tadını çıkardı. Köye ulaşabilmek için araba ile bir hayli tırmandık. Çaycuma’nın bu kadar yüksek bir köyün olabileceğini hiç tahmin etmemiştim. Köye giderken yolda rastladığımız köy kahvehanesinde ikram edilen çayla öğrendik ki, köyün bir yaylası da mevcut. Tam güneşi karşısına almış köy kahvehanesinde, köylülerle hasbihal ederek yolun yorgunluğunu attık. Hoş sohbetli köy halkı çayımızı muhabbetleriyle tatlandırdılar. Bu kısa dinlenme ardından köyü tırmanmaya devam ettik. Sırayla Çaycuma’nın köylerini dolana dolana Akçahatipler Köyü’ne vardık. Ahşap çivisiz köy camisini bulmak kolay oldu. Caminin dış kısmı günümüz betonarme yapıların aksine sıcak bir duygu yaşatmaktadır. Caminin yanında da yapımı süren şadırvanı görüyoruz. Şadırvana ait kitabede şöyle yazmakta: “Eğer mümin içerse bu abı, Nasip olsun ona Kevser şarabı, Sahibü’l hayrat ve’l hasenat, Şekerci el-Hâc Halil Ağa Hayratı.” (1260 h.)

Caminin etrafı bir avluyla çevrilmiş, gönderde ise Türk bayrağı dalgalanmaktadır. Ön kısmında biraz basamaklı bir merdivenle cami girişine ulaşılıyor. Camiye yüzünü döndüğünüzde sağ yanında şadırvan yer alırken solunda bayrak bulunmaktadır. Cami duvarında geçmişteki hayatın anlamlı araç gereçleri sergilenmektedir. Cami avlusunun ön kısmında dikili selvi fidanları bulunmaktadır. Caminin arka kısmında ise bir kabristan mevcut. Caminin iç ahşap döşemesi lambri kaplamayla yenilenmiş vaziyette. Camideki ahşaptan yapılma zikir tesbihleri dikkat çekicidir. Köylülerin gayretleriyle onarımı yapılan caminin karekteristlik bir özelliği de kıble yönüne eğimli olmasıdır. Değerli okurlar, takdir edersiniz ki: elçiye zeval olmaz! Akçahatipler Köyü Çivisiz Camii ziyaretlerinizle şenlenmek ister. Bu kadar yaşamak için can atan bu mimari yapılar; bir sıcak tebessüm, ılık bir selam, yardımsever bir el, daha çok ta saygı bekliyorlar!

Çiğdem Sarıoğlu( murekkeb23@gmail.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.